RSS

In memoriam

Epifanie Cozărescu (Cernăuți 24 ianuarie 1914 – Roman 4 martie 2010)

S-a stins din viața exemplară pe care a dus-o dr EPIFANIE E. COZĂRESCU. Născut la Cernăuți la 24 ianuarie 1914, EPIFANIE E. COZĂRESCU lasă în urma sa numai faceri de bine, pentru toți cei care l-au cunoscut ca medic și ca om.

Cu ceva ani în urmă am primit de la dînsul o carte deosebit de interesantă, intitulată Paramedicalia, deosebit de importantă pentru istoria medicinii românești, dar și pentru cunoașterea și înțelegerea unor evenimente la care medicul EPIFANIE E. COZĂRESCU a luat parte nemijlocit, ca persoană implicată sau numai ca martor. Martor de o onestitate aflată deasupra oricărei îndoieli.

În plus, inteligența, cultura și sagacitatea sa, dau mărturiilor sale valoare de document incontestabil. M-am bucurat când am găsit în Paramedicalia mai multe pagini dedicate rememorării tragicului pogrom de la Iași, din iunie 1941, când au murit asasinați 9000 de evrei. I-am scris autorului și l-am rugat să revină asupra subiectului cu precizări mai explicite. Mi-a trimis astfel două texte pe care le public acum din nou, ca semn de recunoștință personală și publică pentru o viață dedicată adevărului, vieții și demnității umane. Dumnezeu
să-l odihnească pe cel căruia i s-a potrivit atât de bine numele sub care s-a încreștinat: EPIFANIE… Sit tibi terra levis, EPIFANIE COZĂRESCU !

Ion Coja

*** Dr. Octav Clocotici (n. 1929 – d. 27 ianuarie 2015, Roman)

DSC_4878Dr. Octav Clocotici a fost directorul Spitalului din Roman între anii 1965-1968 şi 1974-1982. Împreună cu dr. Epifanie Cozărescu se remarcă dintre medicii care au iniţiat şi fondat, la 14 decembrie 1983, Societatea de istorie a medicinei şi farmaciei din Roman, activând pentru recuperarea şi păstrarea documentelor istorice privind medicina în Roman şi fostul judeţ Roman. Mulţi ani a fost preşedintele Societăţii de istorie a medicinei şi farmaciei iar după pensionare a devenit membru de onoare. O grea suferinţă l-a ţintuit la pat şi ani de zile a fost imobilizat. Cu greu mai lua parte la manifestările culturale romaşcane, deşi dorea să fie în mijlocul celor pe care îi cunoştea şi iubea… era vizitat de membrii Societăţii de medicină şi farmacie după şedinţele trimestriale.

Cei ce l-au cunoscut şi apreciat în lumea romaşcană îi vor păstra vie amintirea! Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Revista Melidonium

This slideshow requires JavaScript.

***
La vârsta de 86 de ani, medicul pneumolog a încetat din viaţă marţi 27 ianuarie 2015, în urma unor complicaţii suferite din cauza unei pleurezii. Înmormântarea va avea loc vineri, la ora 10.00, la cimitirul Eternitatea din Roman.

A decedat doctorul Octav Clocotici, fost director al Spitalului Municipal Roman, între anii 1965 – 1968 şi 1974 – 1982, cel care a pus bazele Pneumologiei la Roman şi în timpul căruia a fost inaugurat Spitalul Nou. În dimineaţa zilei de 28 ianuarie, trupul său a fost depus la capela cimitirului Eternitatea, iar înmormântarea va avea loc vineri, la ora 10.00.

Potrivit familiei, medicul Clocotici a suferit o viroză respiratorie, urmată de pleurezie şi insuficienţă cardiacă. Binecunoscutul medic romașcan, foarte activ și la anii pensionării, a fost, în ultimii patru ani, imobilizat la pat.

“Întreaga conducere a Spitalului Roman îşi exprimă regretul pentru trecerea în nefiinţă a doctorului Octav Clocotici, cel care s-a remarcat atât ca un excelent profesionist, cât şi ca un manager de top, fiind directorul Spitalului Roman între anii 1965 – 1968 şi 1974 – 1982. Ne aducem aminte că, în timpul directoratului domnului doctor Clocotici, a fost inaugurat Spitalul Nou, în 1982. Dumnealui a fost timp de mulţi ani preşedintele Societăţii de Istorie a Medicinei şi Farmaciei din Roman, perioadă în care a contribuit la înfiinţarea Muzeului de Istorie a Medicinei şi Farmaciei din Roman, care a funcţionat, un timp, în clădirea Spitalului Vechi. Va rămâne în amintirea noastră atât omul, cât şi managerul şi profesionistul care a fost domnul doctor Octav Clocotici. Transmitem, pe această cale, condoleanţe familiei îndurerate”, a transmis medicul Oana Onu, directorul medical al Spitalului Municipal Roman.

Medicul chirurg Dan Arvătescu a colaborat timp de mulţi ani cu doctorul Octav Clocotici, în cadrul Societăţii de Istorie a Medicinei şi Farmaciei şi îi poartă o deosebită consideraţie pentru întreaga activitate, atât ca manager, cât şi ca iubitor de artă: “Medicul Octav Clocotici a fost unul dintre medicii exponenţiali ai Spitalului Roman. Pe lângă aceasta, a fost un om cu preocupări culturale, dar căruia îi plăcea să se implice şi în activităţi sociale. A fost un exemplu pentru cei care l-au cunoscut. Alături de alţi medici, precum Epifanie Cozărescu sau Cristea Socor, a dus medicina din Roman cu vreo 30 de ani înainte. Regret moartea doctorului Clocotici şi sper ca activitatea Societăţii de Istorie a Medicinei şi Farmaciei din Roman să fie suficient de bine dusă mai departe, în memoria celui care a fost doctor Octav Clocotici”.

Doctorul Octav Clocotici a fost mentorul actualilor medici pneumologi din Roman, Gabriela Popovici şi Silvia Ciubotaru. “Domnul doctor Clocotici, cu o delicateţe extraordinară şi diplomaţie, m-a învăţat tot ce ştiu acum. Ne-a privit, pe mine şi pe doctoriţa Ciubotaru, ca pe nişte colege, încă de la început. Ca medic pneumolog, aveai nevoie de cineva care să te înveţe meserie, iar el a fost un profesor extraordinar. Eu am intrat în locul lui atunci când a ieşit la pensie şi am păstrat mereu legătura de atunci, pentru a-i arăta recunoştinţa pe care i-o port pentru tot ce a însemnat pentru formarea mea”, a spus medicul pneumolog Gabriela Popovici.

Alina Mihăeş www.ziarulderoman.ro

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: