RSS

Centenar aniversar: ,,Un stejar din ţara fagilor la Roman” Dr. Epifanie E. Cozarescu (1914-2010)

28 Feb

Un veac învolburat privit în oglinda poeziei şi muzicii: CURRICULUM MEA VITAE-CUNUNA ROMAŞCANA

Din primăvara speranţelor retezate,în toamna senectuţii, cu roadele tărâmului iatro-istorico-literar.
Societatea de istorie a medicinei şi farmaciei din Roman, fondată de tatăl meu acum 3o de ani,împreună cu 44 de colaboratori,au constituit familia mare de prieteni,care împreună cu familia de acasă,l-au încurajat,susţinut în amenajarea muzeului spitalului şi s-au bucurat la apariţia cărţilor tipărite…

* Volumul “Istoria Spitalului Municipal Precista Mare până la bicentenar şi al vieţii medicofarmaceutice romaşcane” Roman 2oo1.
* Paramedicalia-proză scurtă paramedicală şi de alte origini,cu manta literar istorică.Editura pentru Ştiinţă SLT Bucureşti 2007.
* Volumul de versuri Medipoetica-amintiri cu poeme paramedicale şi dedicaţii cordiale. 2010 Roman-Bucureşti 2014.

Desigur că scripta manent , dar şi evenimenta reverberat, aşa că ne amintim cu drag evenimente ce reverberează şi azi în sufletul participanţilor de odinioară la sărbăto-rirea Bicentenarului Spitalului Precista Mare din Roman.
Beneficiind de o cultură filo germană bucovineană, tatăl meu a înţeles roadele influenţei austriece în mediul ardelenesc, dorind să evidenţieze pentru arealul moldo valah importanţa Spitalului ce apare la Sf.mănăstire Colţea din Bucureşti la începutul veacului XVIII şi transformarea bolniţei Precista Mare din Roman în spital,datorită unui doctor vienez la sfârşitul aceluiaş veac.
“Bine-aţi venit la marea noastră sărbătoare…” răsuna oda evocatoare în holul mare, iar Epifanie cu familia,soţia Julieta, nora Mihaela, fiul şi cei trei nepoţi, Ioana-Mia-Stef, împreună cu prietenii ce cîntau,erau răsplătiţi cu aplauze şi lacrimi de fericire,de către pacienţii ce putuseră veni pe scările ce urcau în spirală spre un timp viitor nedefinit.

Nec omnes moriar-nu murim cu adevărat- decât atunci când ni se stinge amintirea. Ce dar mai frumos poate fi decât că la Centenarul fondatorului, Muzeul si Societatea de Ist.a Medicinei şi Farmaciei din Roman a primit numele său,“Dr,Ep. Cozărescu”

Cuvântul de mulţumire al fiului şi fam. prof.dirijor Radu Cozărescu, la al VIII-lea . Congres National al Societatii Române de Istorie a Medicinei si Farmaciei
din 26-28 iunie 2o14 Bucuresti.

urmasii

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on February 28, 2015 in Epifanie E.Cozarescu, Radu Cozărescu

 

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: